Fuktfläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak kan vara tecken på mögel- och fuktskador. Det kan också visa sig genom lukt, färg som flagnar och tapet eller mattor som bubblar sig. Mögel trivs bra i fuktiga miljöer. Därför är badrum särskilt utsatta. Läckande vatten- och avloppsstammar är också en vanlig orsak till fukt och mögel. Skador i badrummet kan även bero på att ventilen inte klarar av att transportera bort all fukt från duschen och tvätten. Markfukt kan också skapa problem för dig som bor i småhus.
För att komma till rätta med problemet bör du som hyresgäst först kontakta din fastighetsägare som ansvarar för inomhusmiljön. Du som bor i bostadsrätt pratar med föreningens styrelse. Styrelsen har utredningsansvaret, även om du som bostadsrättsinnehavare kan komma att få stå för kostnaderna i efterhand.
Om du har kontaktat din fastighetsägare eller styrelse, men inte fått hjälp kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
Mögel, kvalster, alger och bakterier förökar sig gärna i fuktskadorna, vilket kan leda till astma eller överkänslighet. Det är långt ifrån alla mögelarter som är skadliga, men en fuktskada ska alltid åtgärdas eftersom det alltid finns risk att det är just en skadlig mögelart som tillväxer. Inredning som förstörs av fukten sprider dessutom kemiska ämnen. Barn och ungdomar samt personer med exempelvis allergier och luftvägsbesvär är extra känsliga. Därför bör problemet åtgärdas så snabbt som möjligt.
0550-882 09
Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".