Strandskydd gäller vid kusten och vid alla sjöar och vattendrag. Bestämmelserna om strandskydd regleras i miljöbalken. Avståndet för strandskyddet är generellt 100 meter från strandlinjen både inåt land och ut i vattenområdet, men kan vara utökat upp till 300 meter.
Strandskyddet har två syften, dels att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, dels att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv.
Om du vill veta vilka områden som är strandskyddade så är du välkommen att kontakta byggavdelningen.
Boka tid för bygglovsrådgivning
Inom strandskyddsområdet får du inte bygga något eller utföra en del andra åtgärder utan särskilt tillstånd, så kallad strandskyddsdispens. För att få en dispens krävs att det finns särskilda skäl. Även bygglovsbefriade byggnader (till exempel friggebodar) kräver strandskyddsdispens.
Du behöver söka strandskyddsdispens om du inom strandskyddsområdet vill:
Dispens ges i Kristinehamns kommun av miljö- och byggnadsnämnden och beslutas normalt samtidigt med förhandsbesked, bygglov eller anmälan.
För att beviljas strandskyddsdispens krävs att ett av de nedanstående sju särskilda skälen uppfylls:
Om du har ett en- eller tvåbostadshus, eller ett fritidshus, och vill bygga en kompletteringsbyggnad inom 15 meter från huvudbyggnaden, behövs i vissa fall inte strandskyddsdispens. Avståndet till stranden måste dock i så fall vara minst 25 meter. Om det är kortare avstånd måste du ansöka om dispens.
För att slippa dispens måste du uppfylla båda dessa krav:
Bildkälla: Naturvårdsverket "Strandskydd - en vägledning för planering och prövning"
Att utföra en åtgärd eller arbete i vatten kallas vattenverksamhet. Några exempel på vanliga vattenverksamheter är dikning eller annan typ av markavvattning, muddring, pålning eller anläggande av pirar. Gemensam sommarvattenanläggning i ett fritidshusområde är ett annat exempel, oavsett om vattnet kommer från sjön eller en borrad brunn. Vattenverksamhet ska anmälas till länsstyrelsen.
Vid större verksamheter ska tillstånd sökas hos Miljödomstolen i Vänersborg.
Du behöver dessa handlingar om du ska ansöka om strandskyddsdispens:
Läs mer om de olika typerna av handlingar på sidan Handlingar och ritningar du kan behöva.
Telefontid, 9-16 mån, ons och tors, 9-12 fre. Boka tid för rådgivning via vår e-tjänst, du väljer om vi ses via länk eller hörs via telefon. Varmt välkommen!
Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".