Skyddsrum
I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum. I fredstid får skyddsrum användas för andra ändamål, till exempel som förråd. De måste kunna iordningsställas till skyddsrum igen inom två dygn. Det är fastighetsägaren som är skyldig att underhålla skyddsrum och den utrustning som i vissa fall hör till skyddsrummet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) besiktigar skyddsrum, vilket sker utifrån senaste kontrolldatum och geografiskt läge. Även stickprovskontroller kan förekomma. Det är MSB som beslutar om ett skyddsrum ska avvecklas. Fastighetsägaren kan ansöka hos MSB om att avveckla hela eller delar av skyddsrum, men det måste då finnas särskilda skäl. Med hänsyn till dagens hotbild byggs numera inga nya skyddsrum.
Kommunens krisarbete
En kris kräver ofta snabba och väl genomtänkta beslut, liksom samverkan mellan kommun, polis, landsting, grannkommuner, myndigheter och andra samhällsaktörer. Vid en kris är det viktigt att få så korta avbrott som möjligt i samhällsviktiga funktioner. Samtidigt måste man skapa förutsättningar för människor och verksamheter i kommunen att hantera krissituationen. Kommunens krisledningsplan beskriver rutiner för ledning och samverkan vid en kris.
Vid en kris bildas en krisledning som består av kommunala tjänstemän i nyckelbefattningar samt andra stödfunktioner, beroende på vilken typ av händelse som har inträffat. Vid en kris kan även krisledningsnämnden som består av politiker, kallas in. Krisledningsnämnden har ett övergripande ansvar och tar över som styrande organ vid en extraordinär händelse.
Risk- och sårbarhetsanalys
Kristinehamns kommun förbereder sig för kriser bland annat genom att analysera vilka risker som är kända i kommunen. Riskerna sammanställs i kommunens risk-och sårbarhetsanalys. De största identifierade riskerna är:
- olyckor med farligt gods
- störningar i elförsörjningen
- störningar i livsmedelsförsörjningen
- störningar i dricksvattenförsörjningen
- pandemi (en epidemi som får spridning över stora delar av världen och drabbar många människor).
Kommunen arbetar aktivt med att förebygga risker genom bland annat utbildning, övning och upprättade av handlingsplaner. I detta arbete sker en bred samverkan, dels inom den egna kommunen, men även regionalt och nationellt.
Verksamheter med farliga ämnen
I Kristinehamns kommun finns följande företag med Seveso- verksamhet.
- Casco Adhesives AB, Presteruds industriområde Kristinehamn
- Scana Steel Björneborg, Kristinehamns kommun
- Swerock, Vassgårda, Kristinehamn
- NCC Industry AB, Östervik, Kristinehamn
Seveso är en stad i Italien som drabbades av en katastrof 1976 då flera kilo av dioxinet TCDD släpptes ut i luften på en liten kemisk fabrik. Seveso har sedan blivit ett begrepp som EU antagit för att klassa företag som hanterar farliga kemikalier.
Här kan du läsa mer om risker och säkerhet för dig som privatperson