Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Kommande utställningar

Utställningar 2020-2021

Museet har tillfälligt stängt på grund av coronapandemin. Så snart nya rekommendationer kommer från myndigheterna kan museet öppna igen.


Jeff Olsson och Patrik Bäck stipendiat 2021
"Natten reser som en ljudlös fågel" 
13 februari - 25 april

Jeff Olsson, född i Kristinehamn 1981, har berättat att han har tecknat så länge han kan minnas. I tonåren valde han bort ishockeyn i Kristinehamn för tecknandet, och han fick av sin bildlärare veta att det fanns konstutbildningar att söka. Via estetiska programmet med bildinriktning på gymnasiet, konstskola på Kyrkerud hemma i Värmland och sedan konsthögskolan Valand i Göteborg växte bildvärlden fram.

I vårutställningen 2021 vill Kristinehamns konstmuseum visa Jeff Olssons värld där naturen är influerad av myter och fabler.

"Jag arbetar främst med teckning och använder traditionella material såsom kol, grafitpulver, torrpasteller och papper. Ibland använder jag även vatten som jag blandar med grafitpulver och förtjockningsmedel och applicerar med pensel, något som kan ge oanade och slumpmässiga kvaliteter på pappret. I kontrast till materialets flyktiga karaktär så är processen utdragen och långsam, där lager efter lager läggs till för att uppnå den önskade svärtan.

Jag är intresserad av människans förhållande till natur och mina bilder föreställer ofta djur och människor omringade av landskapet. Scenerna i min bildvärld utspelar sig nästan alltid nattetid, delvis för att jag tecknar mycket just på natten men också för att jag är fascinerad av den ambivalens som natten erbjuder. Mörkret kan föra med sig fara och obehag, men det finns också en sorts poetisk potential i att det obestämda råder."

- Jeff Olsson.

Patrik Bäck

Kristinehamns konstmuseum och Vänförening delar årligen ut ett stipendium till konstnärer med värmländska rötter. Nu kan vi med glädje meddela att stipendiet 2021 går till Patrik Bäck.

Patrik Bäck (1985) är född och uppvuxen i Kristinehamn och är verksam i Stockholm. Hans konst uttrycks genom måleri med skogen som utgångspunkt, när man betraktar hans måleri djupare upptäcker man flera beröringspunkter och en stor detaljrikedom i motiven. Med sin konst vill Patrik Bäck att betraktaren ska hitta sin koppling till naturen, känna efter, stanna upp och blicka inåt.

I samband med vårutställningen kommer också årets stipendiat visas. Stipendieutdelning och vernissage kommer på grund av pandemin visas på Facebook den 13 februari klockan 13:00. Evenemanget är gratis. Välkommen!


Ulrika Sparre
15 maj - 12 september

Ulrika Sparre, född i Stockholm 1974, arbetar med installation, ljud, fotografi, skulptur, film och performance, ofta i det offentliga rummet. Hon är utbildad på Konstfack och Gerrit  Rietveld i  Amsterdam. Ulrika Sparre har en anknytning till Kristinehamn, eftersom morföräldrarna bodde i staden.

I sommarutställningen 2021 på Kristinehamns konstmuseum kommer Ulrikas verk förutom på museet också visas i det offentliga rummet med bland annat ljusinstallationer på flera platser i Kristinehamn.

”I mitt konstnärliga arbete intresserar jag mig för samtida sanningssökande och behovet av existentiella frågeställningar i vårt sekulära samhälle. Jag undersöker skapandet av tro och identitet samt uppkomsten av olika subkulturer och trossystem. Jag vill belysa de överenskommelser vi gör runt vedertagna sanningar och relationerna till det vi kollektivt kommer överens om. I mitt arbete framhåller jag individens förhållande till sig själv, sina rädslor och sitt eget existentiella sökande. Mina verk tar sig uttryck i påståenden och frågor och visualiseras genom fotografi, skulptur, video, installation, performance och text.”

-Ulrika Sparre

Höstsalongen 2021
2 oktober - 21 november

Stina Wollter
11 december - 27 februari 2022

2022

Sommarutställning- Katja of Sweden
4 juni - 11 september

Kan mode vara konst? Båda begreppen kan hjälpa oss förstå det vi har omkring oss, här i vår samtid. Modet speglas i vår samtid där konst och mode har en relation och lever i symbios – båda har ett gemensamt intresse i det visuella. Modet har också av tradition varit ett kreativt hantverk med sömnad och broderi. Identitet är också ett viktigt begrepp som intresserar både modet och konsten. Mode kan vara konst, och det vill vi lyfta med utställningen Katja of Sweden på Kristinehamns konstmuseum. Katja of Sweden är en vandringsutställning av och i samarbete med Kulturen, Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".