Stipendiat 2021

Kristinehamns konstmuseums stipendium 2021

Stipendiet, som är instiftat av Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns Konstmuseum, vänder sig främst till den som nyligen avslutat sina konststudier eller på annat sätt nyligen påbörjat sin konstnärsbana. Sökanden ska ha anknytning till Värmland genom att antingen vara bosatt, eller född och uppvuxen i Värmland. Stipendiesumman omfattar 15 000 kronor och stipendiatens verk visas på Kristinehamns Konstmuseum i samband med museets första ordinarie utställning med Jeff Olsson.

Stipendiat 2021- Patrik Bäck


Patrik Bäck stipendiat 2021/ Foto: Madeleine Dahl
Foto: Patrik Bäck/ Fotograf:Madeleine Dahl

Kristinehamns konstmuseum och Vänförening delar årligen ut ett stipendium till konstnärer med värmländska rötter. Nu kan vi med glädje meddela att stipendiet 2021 går till Patrik Bäck.

Patrik Bäck (1985) är född och uppvuxen i Kristinehamn och är verksam i Stockholm. Hans konst uttrycks genom måleri med skogen som utgångspunkt, när man betraktar hans måleri djupare upptäcker man flera beröringspunkter och en stor detaljrikedom i motiven. Med sin konst vill Patrik Bäck att betraktaren ska hitta sin koppling till naturen, känna efter, stanna upp och blicka inåt.

Motivering Patrik Bäck stipendiat 2021

”Patrik arbetar med skogen som motiv och metafor. Hans bilder av skogen är skickligt uppbyggda och har ett djup och en öppenhet som bjuder in betraktaren att kliva in i skogen och skärpa sin varseblivning inför både oss som människor och vårt förbund med naturen. Patrik skriver om sitt eget mer filosofiska förhållande till skogen som natur och experimenterar med uttryck för att komma vidare från en bild till en annan. Hans ständiga dialog med duken för honom vidare i sitt konstnärliga uttryck och sin vilja att kunna ge mer än en yta. Patriks inställning för honom framåt i sitt konstnärskap och Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum vill med stipendiet stödja Patriks fortsatta arbete att utveckla sin idé- och bildvärld.”

- Elsa Hallbäck, Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum.

I samband med utställningen kommer också årets stipendiat visas. Stipendieutdelning och vernissage kommer på grund av pandemin visas på Facebook den 13 februari klockan 13:00. Evenemanget är gratis. Välkommen!

Stipendiet delas ut till stipendiaten den 13 februari klockan 13:00 i samband med vårutställningens vernissage. På grund av coronapandemin sker utdelningen och vernissagen via en livesändning på facebook. Evenemanget är gratis och du når sändningen via konstmuseets facebook.

Kontaktuppgifter

Lena Örtlund - intendent
Lena.ortlund@kristinehamn.se

0550-883 53

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".