Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Badplatser

Runt om i Kristinehamns kommun finns många fina badplatser. Här kan du bland annat bada i sjöar som Vänern, Skagen och Vismen.

På den här sidan har vi samlat information om de badplatser som sköts av kommunen och några andra populära badplatser i Kristinehamn. Mer information om badplatserna finner du på Visit Kristinehamns hemsida.

Att bada i coronatider

Till kommunens badplatser är alla välkomna; men här följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer och håller avstånd till varandra både på land och i vattnet.

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att själva badet i sig inte utgör någon risk för smittspridning, eftersom virusets möjlighet att infektera påverkas av utspädning, transport och reningsprocesser. I och med detta har Kristinehamns kommun valt att hålla sina badplatser öppna som vanligt.

Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer gäller inte badplatser, men det är fortfarande viktigt att vi håller avstånd till varandra. Därför kommer kommunen sätta upp skyltar för att påminna dig som besökare om att hålla avstånd och att vara noga med handhygien. Vi uppmanar dig som besökare att ta med dig egen handsprit.

Genom att sprida ut oss över alla de badplatser som finns i Kristinehamn kan vi tillsammans hjälpas åt att ytterligare öka avståndet mellan varandra, samtidigt som fler får möjligheten att njuta av sol och bad. Har ni möjlighet ber vi er också om att cykla eller gå till badplatserna istället för att ta bilen. Många av badplatsernas parkeringar är nämligen små, och om alla väljer att åka bil kan vi inte ta emot alla besökare.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen av covid-19 vid badplatser.

Hjälp oss hålla stränderna rena

Kristinehamns kommun hyr in entreprenörer som sköter städningen på våra badplatser. Ibland skickar vi även ut personal från kommunen som får bistå våra entreprenörer.

Sommarens hittills höga temperaturer innebär ett mycket högre tryck på våra badplatser än vanligt. Det är såklart jättekul att så många vill besöka våra dem. Men mer badgäster innebär tyvärr även mer nedskräpning, och den här sommaren har vi inte hunnit med den städning på stränderna som vi hade önskat.

Vi vill därför uppmana dig som badgäst att göra allt du kan för att det ska vara rent och fritt från skräp efter dig när du lämnar badplatsen du varit på. Plocka med dina matrester, papper, fimpar och annat skräp och släng det på angivna platser. Då är rent och fint även för den som kommer till badplatsen efter dig!

Vattenprover och badtemperaturer

En gång per månad under juni, juli och augusti tas ett vattenprov på alla kommunens badplatser. Förutom att vi då får reda på själva temperaturen får vi även veta om badvattnet är tjänligt eller inte och hur det står till med eventuell algblomning. Om du vill läsa mer om detta kan du gå in på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Där kan du söka upp just din favoritbadplats.

Senaste vattentemperaturerna (från mätning 6 augusti 2020)

Jutviken

17,8°

Skymningen

19,7°

Gräsviksbadet

18,1°

Gottbol

17,4°

Sandvikarna

18,3°

Bengtsgård

17,7°

Baggerud

17,6°

Revsand

17,8°

Hult

17,8°

Fyrudden

18,2° (9 juli)

Badplatser som sköts av kommunen

Långgrund sandstrand vid Vänern, fem kilometer från centrum. Här finns utedass. Du parkerar på Magasinsvägen och går några hundra meter till badplatsen.

Nyrenoverad badplats med bryggor i Vålösundet (Vänern), några kilometer från centrum. Här finns sandstrand, omklädningsbyggnad, säsongstoalett, soldäck och badbrygga.

Bussförbindelse till centrum med linje 65.

OBS! På grund av de låga vattennivåerna avråder vi nu badgästerna vid Skymningen från att hoppa från bryggan. Detta eftersom vattnet vid bryggan är så lågt att det kan innebära skaderisk för den som hoppar.

Gräsviksbadet ligger vid sjön Vismen i Björneborg, cirka 10 kilometer söder om Kristinehamns tätort. Här finns sandstrand, säsongstoalett och badbrygga.

Gottbolsbadet ligger vid sjön Skagern i Rudskoga, fyra mil söder om Kristinehamns tätort. Här finns en 400 meter bred sandstrand med badbrygga, lekplats, grillplats och säsongstoalett.

Sandvikarna vid Vålön hör till Vänerskärgårdens finaste sandstränder. Hit kommer du med turbåt, eller egen båt.

På Vålön finns två sandstränder varav den ena är tillgänglighetsanpassad. Här finns två mulltoaletter, lekpark, öppen omklädningshytt, färskvattenbrunn och grillplatser.

Sandstrand, badbrygga och lekplats vid Vänern, tre mil söder om Kristinehamns tätort.

Botten är väldigt stenig de första tio metrarna (badskor rekommenderas), men sedan blir det sandbotten.

Övriga populära badplatser

Strand- och klippbad vid Vänern, drygt två mil söder om Kristinehamn. Här finns lekplats, beachvolleyplan, kiosk och toalett.

Läs mer om Baggerud

Sandstrand vid Vänern, ungefär 14 kilometer söder om Kristinehamn. Här finns en lekplats med bland annat hoppkudde. WC.

Sandstrand, lekplats, badbrygga, beachvolleyplan, grillplats och kafé vid Vänern cirka 15 kilometer söder om Kristinehamn.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".