Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Bildarkivet

Kristinehamns Bildarkiv är en del av Kristinehamns kommuns museiverksamhet. Bilderna på exempelvis fotoutställningar på Kristinehamns Historiska museum kommer från Bildarkivet.

På Bildarkivet finns cirka 550 000 bilder från Kristinehamn med omnejd. Här kan du studera fotografier från 1800-talet fram till idag. Bildarkivet vårdar gamla bilder och fotograferar förändringar som sker i kommunen idag. Arkivet växer med andra ord hela tiden med nytt material av äldre fotografier och samtidsdokumentation i bild.

Hos oss kan du till exempel:

  • bläddra i våra över 300 olika fotoalbum
  • få hjälp med att hitta specifika motiv
  • boka in ett besök med din studiegrupp eller skolklass

I samlingarna finns också tidningsklipp, kvarterskompendier, personregister och äldre kartmaterial.

Bildarkivet finns i Wahlundsgården, Västerlånggatan 22.

Öppettider

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och på grund av skärpta allmänna råd i Värmlands län har bildarkivet stängt perioden 13 november-10 december. Beslutet kan komma att förlängas. 

Priser för bilder:

Utskrift skärmbild 72- 150 dpi 25 kr/st
Högupplöst bild 300 dpi 120 kr/st
Foto 13x18 cm 75 kr/st
Foto 18x24 cm 95 kr/st
Foto 24x30 cm 145 kr/st
Foto 30x40 cm 220 kr/st

Entré

Det är alltid fri entré till bildarkivets arkiv.

Bildarkivets nya bilddatabas - en digital bildskatt!

Nu finns en helt ny webbplats med vår digitala bildskatt från Kristinehamn med omnejd!

I dagsläget kan du titta på cirka 167 000 tillgängliga lokalhistoriska och nutida fotografier. I det nya verktyget finns också en utställningsfunktion för digitala utställningar. Just nu kan du se Vinterlek som första gången visades i februari 1994 och Arbetsliv med 112 fotografier från många olika arbetsplatser och olika yrkesgrupper i Kristinehamn genom tiderna.

Upptäck Kristinehamns digitala bildskatt!

Om du har frågor om bilddatabasen kan du kontakta Ulla Lindalen på Bildarkivet, 0550-885 61 eller kultursamordnaren Hannah Frisell, 0550-880 76.

Titta på bildarkivets bilder online


Bilder i Coronatid

Coronapandemin har förändrat vår vardag, livet är mer begränsat än vad vi är vana och pandemin påverkar oss alla på olika sätt. Nu öppnar Kristinehamns bildarkiv upp för att ta emot dina bilder av hur pandemin påverkar just din vardag. 

Kristinehamns bildarkiv samlar in, dokumenterar och bevarar bilder av hur livet ser ut i Kristinehamns kommun. Vid händelser som skakar om hela samhället, som coronapandemin har gjort, är det extra viktigt för oss att få in bilder som skildrar hur samhället, vi människor och vår vardag påverkas.

Bilderna bevaras för framtida generationer, studier och forskningsändamål. Bilder från Bildarkivet förekommer i utställningar på Kristinehamns Historiska och Kristinehamns konstmuseum och kan även säljas för användning i till exempel rapporter, böcker, filmer eller i marknadsföringssyfte.

Frågor och svar

Bildarkivet har copyright på alla bilder i samlingen. Bilderna är alltså skyddade av upphovsrättslagen och du behöver bildarkivets tillstånd för att använda bilderna. Undantaget är bilder som har tagits av en fotograf som varit död i mer än 70 år. Om du är osäker går det bra att fråga oss!

Ring eller mejla oss via kontaktuppgifterna längst ner på sidan.

I lokalen finns RWC och ramp in till studierummet. Ingång med ramp finns på husets baksida. Hiss och dörröppnare saknas.

Kontaktuppgifter

Ulla Lindalen - arkivassistent
ulla.lindalen@kristinehamn.se

0550-885 61

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".