Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Utställningar

På grund av riktlinjerna gällande pandemin så håller museet stängt tills vidare. Beslutet kan komma att förlängas.


Stora hallen: 

17 februari – 24 april 2021
Barnutställning Tittut!
Barn leker i utställningen Tittut!

En helt ny lekutställning för små barn! Scenograf Annika Thore undersöker lekens och konstens möjligheter och hur vi tillsammans vinglar oss genom vardagen. Utställningen är en spännande spegelvärld där bordet blir en koja, klädhögarna till vinglande torn, lamporna till klangspel och strumporna i byrålådorna lever sitt eget liv. Här kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik. Utställningen bygger på igenkännande och miljöer för de allra yngsta, men fungerar fint för barn ända upp i förskoleåldern. Till utställningen hör ett pedagogiskt material med möjlighet att fördjupa sig och leka vidare kring utställningens huvudteman tittut, klä på, vakna och äta frukost.

 

4 november 2020 – 24 april 2021
Lilla hallen: Blindskolan i Kristinehamn
Bild från gården utanför Gamla Blindskolan på Västerlånggatan 28, kvarteret Orion i Kristinehamn. Årtal okänt. Fotograf: Okänd.

Bild från gården utanför Gamla Blindskolan på Västerlånggatan 28, kvarteret Orion i Kristinehamn. Årtal okänt. Fotograf: Okänd.

Kristinehamnsfotografen Mats Holmstrand producerar 2020 tillsammans med journalisten och filmaren Erik Fasth en dokumentär stillbildsfilm om en av Sveriges första blindskolor som startades 1884 (-1974) i Kristinehamn. Filmen baseras på foton från slutet på 1800-talet och tidigt 1900-tal, och har premiär i november 2020 i samband med att utställningen om Blindskolan i Kristinehamn öppnar på Kristinehamns Historiska den 4 november 2020. I Holmstrands och Fasths dokumentär, kan man följa några människoöden på deras väg.  

I utställningen visar vi också bilder från Blindskolan från Kristinehamns Bildarkiv, samt föremål från Blindskolan från Kristinehamns- och Varnums hembygdsförenings samling.

Blindskolan i Kristinehamn var en av de första i landet för vuxna synskadade och man gav undervisning i hantverken borstbinderi och korgmakeri. Skolans huvudsakliga uppgift var att ge blinda en hantverksutbildning så att de skulle kunna försörja sig själva. Med tiden förändrades skolan med att först utvidga utbildningen med ett flertal hantverksyrken och även till viss del en teoretisk utbildning för att sedan under 1940-talet börja samarbeta med olika länsarbetsnämnder för att få ut de blinda på den reguljära arbetsmarknaden. Från och med 1950-talet och framåt arbetade skolan i huvudsak med att på alla sätt anpassa de som blivit synskadade i vuxen ålder till ett vanligt liv som fullvärdiga samhällsmedborgare.

Permanent utställning: Järnet födde staden

Järnet födde staden är en permanent utställning om Kristinehamns historia som du hittar på museets övervåning.

Utställningen tar sitt avstamp i berättelsen om hur och varför Kristinehamn blev en stad. Staden blev en knutpunkt för järnhanteringen, bland annat eftersom det var härifrån som järnet skeppades från bergslagen och vidare ut i världen. Utställningens namn, Järnet födde staden, kommer sig av att järnet haft betydelse både för att staden Kristinehamn bildades och för att det gett människorna som bodde här pengar till föda. Utställningen har tagits fram av museets personal i samarbete med scenograf Bo Jonzon och en särskilt tillsatt arbetsgrupp.

Digitala utställningar

Välkommen att titta på våra digitala lokalhistoriska utställningar online. Klicka på länken nedan för att komma till utställningarna.

Digitala lokalhistoriska utställningar 

 

17 februari – 24 april 2021
Barnutställning Tittut!

En helt ny lekutställning för små barn! Scenograf Annika Thore undersöker lekens och konstens möjligheter och hur vi tillsammans vinglar oss genom vardagen. Utställningen är en spännande spegelvärld där bordet blir en koja, klädhögarna till vinglande torn, lamporna till klangspel och strumporna i byrålådorna lever sitt eget liv. Här kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik. Utställningen bygger på igenkännande och miljöer för de allra yngsta, men fungerar fint för barn ända upp i förskoleåldern. Till utställningen hör ett pedagogiskt material med möjlighet att fördjupa sig och leka vidare kring utställningens huvudteman tittut, klä på, vakna och äta frukost. 

4 maj - 29 maj 2021
Skolornas Bildutställning 2021

En bildutställning för och av barn. I samverkan med Kultur i skolan, Kristinehamn. I år är temat mönster. Inspiration till utställningen har eleverna bland annat hämtat från utställningen Katja of Sweden på Kristinehamns konstmuseum under höstterminen 2020.

Varje läsår arbetar alla barn i Kristinehamn från förskola till gymnasiet med ett gemensamt bildtema. Arbetet mynnar ut i en stor bildutställning, som är öppen för allmänheten. Utställningen är förlagd till Kristinehamns Historiska och pågår 4 - 29 maj.

Sommarutställning 12 juni – 31 augusti 2021
Förkläden berättar

Företags- och bankkvinnan, och tillika kulturpersonligheten Ewa Persson, bosatt i Karlstad, har under åren skapat en samling av förkläden som bär på mycket kvinnohistoria. Vilka var kvinnorna som bar dem? En samling värmländska förkläden berättar.

8 september – 24 november 2021
Lekutställning – Lassemaja & Cirkusmysteriet

Vem är det som stjäl värdesaker från Cirkus Splendidos besökare? I utställningen Lassemaja & Cirkusmysteriet får besökarna hjälpa Lasse och Maja att lösa mysteriet! En utmaning för hela familjen, där man anar tjuven i kulisserna, bland sågspån, cirkustält och popcorn. Med hjälp av att gå in i cirkusvagnar, besöka detektivbyrån och lösa chiffer med hjälp av chiffersnurran så kommer besökarna kunna vara delaktiga och förhoppningsvis kunna lösa gåtan tillsammans. Utställningen är skapad av Barnutställningar.nu, som gjort både Alfons Åberg och Bok&Lek som tidigare visats på Kristinehamns Historiska.

Picasso valde Kristinehamn

Picassoskulpturen är Kristinehamns största kändis och udden där skulpturen är placerad är Kristinehamns mest välbesökta plats. Men hur kom det sig egentligen att skulpturen hamnade just i Kristinehamn? Och vilka är de namn som ligger bakom detta, Bengt Olson, Carl Nesjar och Pablo Picasso? Utställningen visades mellan 22 januari och 25 april 2020.

Vår stad - Industrinostalgi från Kristinehamn

Industrier har alltid varit viktiga för Kristinehamn och sysselsatt många av kommunborna.  Decennierna efter andra världskriget rådde högkonjunktur och industrin gick på högvarv också i Kristinehamn, men under 1970- och 1980-talen drabbades flera branscher av nedläggningar. Hur har det sett ut i Kristinehamn? Finns det bilder som väcker dina minnen? Utställningen visades mellan 11 mars och 25 april 2020.

Gunnars minnesbilder

Gunnar Gustafsson arbetade på Kristinehamns Bildarkiv i 26 år. I december 2019 gick han i pension. Som en summering av sitt arbetsliv på Bildarkivet visades, mellan 15 januari och 6 mars, 30 bilder som betyder mycket för Gunnar och Kristinehamnsborna.

Marieberg

Mariebergs hospital, senare Mariebergs mentalsjukhus, invigdes 1887 och är starkt förknippat med Kristinehamn. Många är också de ortsbor som arbetat där. Vad finns det för historia att berätta, hur var det att vara patient på Marieberg, hur var det att arbeta där? Mariebergskännarna Jan Bäckström och Lars Johansson som båda arbetat där, och som på senare år också forskat om hospitalet, gav sin bild i en utställning i samarbete med Kristinehamns Historiska. Utställningen pågick mellan 30 oktober 2019 och 16 januari 2020.

Lekutställningen - Kom och lek med Alfons Åberg

Lekutställningen Alfons Åberg, 4 september-23 oktober 2019, öppnade en rolig och spännande dörr in till Gunilla Bergströms älskade barnboksvärld. I utställningen fick barnen leka i Alfons miljöer, läsa och lära sig mer om Alfons värld. Interiörer från Alfons och pappans lägenhet blandas med utemiljöer från hans höghusområde och från böckerna. Turnéutställning för barn som producerades 2017 inför Alfons 45-årsdag.

Under utställningstiden erbjöd vi också sagostunder på svenska och andra språk i samarbete med biblioteket. 

Kom och lek med Alfons Åberg och sagostunder på Historiska

Lekutställning: Bok & Lek

För andra året i rad visade vi hösten 2020 i samarbete med biblioteket en utställning som riktad till barn. I utställningen Bok & Lek kunde barnen leka i  kända barnboksmiljöer, läsa och upptäcka mer om barnböckernas värld. I utställningen presenterades nio svenska barnboksförfattare och bjöd på läs- och lekupplevelser.

 

Macknostalgi 

Bensinstationerna i Sverige har blivit färre år för år. 1968 fanns det nästan 9000 bensinstationer i landet, 2013 var de drygt 2700. Genom åren har också en rad kedjor och varumärken försvunnit och mackarna gör mer än bara säljer bensin. På Kristinehamns Historiska ville vi väcka gamla mackminnen till liv, och mellan 3 september och 26 oktober visades cirka 25 nostalgiska bilder från gamla mackar i Kristinehamn.

Pudelrock, Punk och Fanzines - en 80-talsutställning

Sommaren 2019 kunde vi återuppleva punken och pudelrockens era i Kristinehamn! Mellan 15 juni och 31 augusti pågick en foto- och filmutställning av dokumentärfilmaren och fotografen Bengt Löfgren, född 1965 i Kristinehamn. Utställningen visade film och foton från Kristinehamn under punkens och pudelrockens storhetstid i staden på 1980-talet. 

Pudelrock, Punk och Fanzines - sommarutställning 2019 

Vår stad - Butiksnostalgi från Kristinehamn

Mellan 5 juni och 31 augusti 2019 visades miniutställningen Vår stad - Butiksnostalgi från Kristinehamn.

Herrekiperingar, frisörer, frukt, konfektyr, kaféer och cykelaffärer. Butiker och inrättningar som inte finns kvar, men som många kommer ihåg. Det finns få kuriosa bilder som väcker lika starka minnen som de på nedlagda butiker. Staden förändras, nya butiker öppnar och andra slår igen. Det som var ett konditori i går kan vara en blomsteraffär i dag, och där man tidigare kunde köpa kläder kanske en frisör huserar numera. Eller så har butikerna flyttat från innerstan och ut i köpcentra utanför stadskärnan. Hur har det sett ut i Kristinehamn? Finns det bilder som väcker dina minnen?

Skolornas Bildutställning 2019 – Frihet!

En bildutställning för och med barn, i samverkan med Kultur i skolan, Kristinehamn. Varje läsår arbetar alla barn i Kristinehamn från förskola till gymnasiet med ett gemensamt bildtema. Arbetet mynnar ut i en stor bildutställning, som är öppen för allmänheten. Utställningen 2019 var förlagd till Kristinehamns historiska och pågick 7-29 maj.

Erik Rafael-Rådberg

Mellan 13 februari och 24 april 2019 visades en utställning om skulptören och inredningsarkitekten Erik Rafael-Rådberg som föddes 1881 i Kristinehamn, och som dog 1961 i sitt hem Österviks kapell. Vem var personen och människan Erik Rafael-Rådberg, och vilka var människorna - konstnärerna och familjen - runtomkring honom? 

Kiosknostalgi i Kristinehamn

Tidningar, godis, glass och tobak. Med någon krona i fickan att köpa lördagsgodis för, pekade man genom glasrutan och bad tanten i kiosken att fylla den lilla papperspåsen med godsaker, en i taget. Fem-öres, tio-öres, tjugofem-öres… Förr fanns kiosker på många ställen i Kristinehamn. Kände du igen kiosken på bilden, var det dit du gick som barn? I vår kioskutställning mellan 6 mars och 27 april utlovades en massa kiosknostalgi. 

Sopor i Kristinehamn för länge sen...

En miniutställning om sophantering i Kristinehamn. Som ett led i att varje förvaltning i Kristinehamn 2019 ska bidra med ett återbruks-/återvinningsarrangemang, visade Kristinehamns Historiska en miniutställning med bilder av hur sophanteringen i staden såg ut för länge sedan. Utställningen pågick under februari 2019.

Idrottsliv - en utställning om Kristinehamnsidrotten

Mellan 31 oktober och 31 december 2018 presenteras Kristinehamns idrottshistoria med fokus på tiden mellan 1945-2000, Idrottsliv.

HJÄLTAR 

Mellan 12 september och 25 oktober 2018 kunde vi ta del av utställningen Hjältar i samarbete med Camp Nova.

Båtsommar

Den 20 juni invigdes sommarutställningen Båtnostalgi och båtbyggeri - en utställning om Albin 25, Sjöbjörn och andra båtmodeller från Kristinehamn. Utställningen pågick till och med 31 augusti 2018.

Fotoutställning från Bildarkivet med foton från Kristinehamn med omnejd

Mellan mellan 14 februari - 26 april 2018 kunde besökare ta ta del av bildarkivets fotosamling under namnet Foton från Kristinehamn med omnejd.

Klädedräkter

Mellan november 2017 och januari 2018 visades kläder från 1800-talet och fram till 1970-talet. Bland dräkterna fanns bland annat den borgmästaruniform som användes av borgmästare Elis Nordenfeldt, komplett med borgmästarstav och dräktvärja. Klädedräkterna kom från Kristinehamns och Varnums hembygdsförenings samling.

Frödings Kristinehamn
Om skalden Gustaf Fröding och hans Kristinehamn

Vår nationalskald Gustaf Fröding brukar framförallt förknippas med Karlstad och Alsters Herrgård, men inte alla vet att Fröding tillbringade sina barn- och ungdomsår i Kristinehamn. Familjen Fröding flyttade till Kristinehamn år 1867 när sonen Gustaf var sju år och bodde i staden fram till år 1881.

Deras bostad, som nu kallas Frödinggården, finns fortfarande kvar på Nya Kyrkogatan. 
Gustaf var elev vid stadens läroverk och han konfirmerades i Kristinehamn. I sommaren utställning vill vi berätta om Fröding och hans Kristinehamn.

Folk och ställen i stan – nostalgibilder från Kristinehamn


Saab-klubben, KFUM:s sommarläger, Solhöjdens barnkoloni, terminsstart på Södermalmskolan 1958. Finns det bilder och ställen i stan som väcker dina minnen? Visades 2 september – 31 oktober 2020.

Kontaktuppgifter

Kristinehamns Historiska
historiska@kristinehamn.se

0550-885 70

Lena Örtlund - intendent
Lena.ortlund@kristinehamn.se

0550-883 53

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".