Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Vandringsleder

Runt om i Kristinehamns kommun finns flera fina vandringsleder. Här är några exempel på var du kan vandra, kortare eller längre sträckor.

I flera av naturreservaten i kommunen är det också trevligt att vandra.

Mellan några av våra motionsspår finns förbindelseleder, vilket gör att du kan vandra en längre sträcka även där.

Vandra i Kristinehamn

Järnleden utmärker sig som en av Sveriges tio bästa vandringsleder. Den går genom spännande kulturhistoria och varierande natur. Leden är 30 kilometer lång och sträcker sig mellan Hytte vid Bergsjön och Kristinehamns gästhamn. 

Välj mellan att gå hela sträckan eller olika etapper. Du vandrar genom ett varierat landskap, förbi små tjärnar och sjöar, över myrmarker och vattendrag genom skog, betesmarker och längs gammal landsväg.

Läs mer om Järnleden

Arskagsleden, Nötöleden och Prästöleden i naturreservatet Nötön-Åråsviken, tre mil söder om Kristinehamn, är kvalitetssäkrade Värmlandsleder. 

Arskagsleden är 5,6 kilometer lång, Nötöleden är 5,5 kilometer och Prästöleden är 5,6 kilometer. Oavsett vilken led du väljer möts du av ett lugn, vacker natur och tidvis betande djur. Har du tur kan du få se en havsörn eller en sällsynt hackspett.  

Lederna är öppna med raststugor och Vänernära grillplatser med ved. 

Läs mer om VisnumsKils-lederna

Promenera från Marieberg till det historiska Gustafsvik. Stigen går längs med Vänern och sträcker sig cirka fyra kilometer enkel väg. Här finns bland annat flera bra ställen att observera fågellivet på.

Läs mer om att vandra vid Östervik-Gustafsvik

Ravinen vid ån Varnan, mellan koloniområdet Haga och golfbanan, är ett ganska opåverkat område med många intressanta växter och djur. Här finns uppmärkta stigar på cirka tre kilometer på båda sidorna om Varnan. 

Läs mer om ravinen vid Varnan

Här finns en 2,2 kilometer lång vandringsslinga, följ orange markering. Slingan utgår från Sandfallet.

Här finns en 3,1 kilometer lång vandringsslinga, följ röd markering. Slingan utgår från Lisas Höjd. 

Du kan fortsätta på en förbindelseled till Hultet, följ orange markering.

Förbindelseleden Hultet/Lisas höjd binder ihop de centrala delarna med Hultets friluftsgård och spårsystem.

Det finns en förbindelseled mellan Cabby och Sättra, som förbinder tätorten med Sättrastugan och dess spårsystem. Följ orange markering. Leden sköts av Friluftsfrämjandet.

Det finns en förbindelseled mellan A9:s och Björkvallens motionsspår, följ orange markering. Följer du hela sträckan är leden 10 kilometer.

Läs mer om våra motionsspår

Runt sjön Skagern finns det djupa skogar, odlat landskap, röda stugor och fina badmöjligheter. Leden är ca 100 km lång, men det finns möjlighet att även vandra kortare sträckor. 
Leden är öppen från första juni till sista september.
Leden är markerad med impregnerade stolpar, märkta med pilgrimsmärke, vandrarkänga och hästsko och dessutom finns en färgmarkering i vitt och blått. Pilar markerar färdriktning.

Landskapet är mycket gå och ridvänligt och endast på några avsnitt av leden är det mer kuperat. Vattendrag passeras alltid via broar.

Den här leden ger dig möjlighet till att både kunna vandra, cykla eller rida runt sjön, och det finns även logi längst leden (även för hästar).

Skagern runt guide med en mycket detaljerad karta finns att köpa på Kristinehamns turistbyrå eller online. Priset är 100 kr.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".