Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-torsdag 7.30-16.30, Fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Välkommen på Kristinaafton 3 december

Välkommen till en afton i drottning Kristinas fotspår på Stadshotellet i Kristinehamn! Här bjuds på konsert, dans och berättande om och med anknytning till den banbrytande drottningen.

Visste du att det var drottning Kristinas förmyndarregering som lät göra Kristinehamn till en stad och att staden, tidigare Bro, uppkallades efter henne? Staden Kristinehamn grundades 1642 av Kristina som då var 16 år gammal.

Den 3 december firar vi drottning Kristinas födelsedag (8 december) lite i förskott. Kvällen inleds med en konsert med tidstrogna instrument samt barockdans från 16- och 1700-talen. Efter en halvtimmes paus fortsätter kvällen med ett exklusivt föredrag om Kristina och delar av den verksamhet som är aktuell kring drottningen idag.

Entré: 120 kronor. Förköp på Kristinehamns turistbyrå eller via ticketmaster.se.

Program:

17:30 Insläpp

18:00 Konsert med Ensemble Trientalis

"Corelli, Händel, Roman och Drottning Kristina"
Musik med koppling till Drottning Kristina framförs på tidstrogna instrument och varvas med olika danser med koreografier från Kristinatiden. Kom och låt dig ömsom svängas med i den livliga musiken och dansen, ömsom sjunka in i de klara och varma klangerna!

19:15 En halvtimmes paus, lättare fika finns till försäljning

19:45 Exklusivt föredrag om Drottning Kristina

Ett drygt decennium efter att drottning Kristina år 1642 givit Kristinehamn sina stadsprivilegier rider drottningen genom Sverige på sin väg söderut efter att ha abdikerat tronen. En av Kristinas samtida som möter henne på vägen till Rom beskriver henne som "i ständig rörelse", vilket är ett vanligt sätt att karaktärisera Kristina. Under 1600-talet var rörelse makt och tillmättes oerhört stor betydelse. Camilla Kandare berättar om sin forskning om Kristina som en drottning i rörelse både i Sverige och i Rom. Föreningen Christina-Akademien, öppen för alla som är intresserade av Kristina och hennes tid, presenteras också.

Medverkande:

Ensemble Trientalis
Rebecka Karlsson - barockviolin
Juliana Shapiro - barockviolin
Louise Agnani - barockcello
Jonas Nordberg - luta/teorb
Håkan Landgren - slagverk

Camilla Kandare - barockdans, föredragshållare

 

Kristinaafton arrangeras av Kristinehamns kommun med stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Producent och initiativtagare: Rebecka Karlsson.

Tack till Kristinehamns musikskola och Kristinehamns stråkorkester för lån av notställ och notställsbelysning.