Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Bli Kristinehamnsvän

Kristinehamnsvän är ett språkvänsprojekt som främjar social integration genom vänskap och ömsesidigt utbyte.

 

Vad är Kristinehamnsvän?

Kristinehamnsvän är ett sätt att umgås över kulturgränserna. Nyanlända får kontakter med etablerade personer i Sverige så att deras vardag blir enklare. Genom att bli Kristinehamnsvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du kan lära känna en ny kultur. För den nyanlände är Kristinehamnsvän en möjlighet till nya vänner, samt ökad kunskap om svenska traditioner, den svenska kulturen och språket. 

Konceptet är en lokal variant av Språkvän, som började i Eskilstuna och som nu finns på nästan 170 olika platser runt om i landet. Projekten kallas även för flyktingguide, fadder, mentor, kulturvän, kompis, osv. I grunden handlar konceptet om nyfikenhet och respekt för andra människor, samt att umgås och ha roligt över kulturgränserna.

 

Vem kan bli Kristinehamnsvän?

Du som är etablerad i samhället och kan språket, infödd svensk eller med invandrarbakgrund, och vill göra en frivillig insats på fritiden kan bli Kristinehamnsvän. Din insats hjälper dessa personer att komma in snabbare in i samhället. Du kan vara en person, ett par eller en familj. Även matchningar mot föreningslivet är möjligt.

 

Vem kan få en Kristinehamnsvän?

Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig. Det krävs bara att du kan lite svenska och vill vara aktiv och engagerad i en personlig kontakt.

 

Vad gör en Kristinehamnsvän?

Som Kristinehamnsvän engagerar du dig frivilligt och oavlönat på fritiden med att guida, välkomna och språkträna nyanlända. En del träffas bara för att umgås och prata. Kontakten pågår så länge båda parter vill. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

  1. Klicka på länken ”Intresseanmälan” och fyll i formuläret. Du matchas ihop med en person utifrån intressen och önskemål. Även par- och familjematchningar är välkomna. Du kan också komma till Infocenter på Spelmansgatan 19 där blanketter och mer information finns tillgängligt.
  2. Du blir kontaktad av samordnaren på Kristinehamns kommun, som ordnar ett första möte mellan dig och din nya Kristinehamnsvän. Vi går igenom vad Kristinehamnsvän handlar om och ni får tillfälle att presentera er för varandra.
  3. Ni fortsätter själva att hålla kontakten i den form som passar er bäst. Om det inte känns riktigt rätt finns alltid möjlighet att avbryta och få en ny matchning. Samordnaren bjuder in till olika gruppaktiviteter och kan alltid kontaktas vid behov, se kontaktuppgifter nedan.

Kontaktuppgifter

Malin Bristow - samordnare
malin.bristow@kristinehamn.se

0550-868 49

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".