Översiktsplanering handlar om långsiktiga frågor för markanvändning och byggande. Kommunen har ansvar för att planera markanvändningen på ett långsiktigt hållbart sätt.
Kommunomfattande översiktsplan
Alla kommuner ska ha en kommunomfattande översiktsplan. Den anger hur kommunens mark och vatten ska användas samt hur bebyggelsen ska utvecklas i ett långsiktigt perspektiv. I översiktsplanen kan du se var nya bostads-, handels- och industriområden föreslås ligga i framtiden.
Översiktsplanen ger vägledning för all detaljplanering, som i sin tur ligger till grund för exempelvis beslut om bygglov. Kristinehamns kommuns senast antagna kommunomfattande översiktsplan är antagen 2006. De dokument som hör till nuvarande översiktsplan finns att läsa mer om nedan.
Ny översiktsplan
Kristinehamns kommun håller på att ta fram en ny översiktsplan. Kommunen har tagit emot synpunkter på förslaget under sommaren 2020 och bearbetar nu förslaget ytterligare inför att den nya planen sedan ska antas av kommunfullmäktige.
Översiktsplan - utställningshandling - inkomna förslag på denna bearbetas just nu.
Gällande översiktsplan
Den nu gällande översiktsplanen för Kristinehamns kommun arbetades fram mellan 1998 och 2006 och antogs av kommunfullmäktige i juni 2006. Planen är uppdelad i två delar: en faktadel som sammanfattar kunskapsläget över dagens Kristinehamn samt en orienterings- och beslutsdel som har ett mer framåtblickande perspektiv.
Översiktsplan del 1 faktadel
Översiktsplan del 2 orienteringsdel
Visionskarta
Kristinehamn markanvändning
Björneborg markanvändning
Bäckhammar markanvändning
Nybble markanvändning
Ölme markanvändning
Hela kommunen markanvändning
Inre hamnen disposition
Fördjupningar och tematiskt tillägg, gällande översiktsplan
En fördjupning av översiktsplanen innebär att det tas fram en översiktlig plan för en del av kommunen. En fördjupning är också vägledande för efterföljande planering, till skillnad mot en detaljplan som är juridiskt bindande. De fördjupningar av översiktsplanen som finns är listade nedan.
Ett tematiskt tillägg är också en fördjupning av översiktsplanen, men för ett specifikt temaområde. I Kristinehamn har vi ett tematiskt tillägg för vindkraft. Se nedan.
För området på östra sidan av Vålösundet har Kristinehamns kommun tagit fram en fördjupning av översiktsplanen. Den fördjupade översiktsplanen, Vålösundet Östra, antogs av kommunfullmäktige den 30 september 2010 och vann laga kraft 23 juni 2011.
Planhandling
Illustrationskarta
På uppdrag av kommunstyrelsen har kommunledningsförvaltningen upprättat ett förslag till fördjupning av översiktsplanen för västra Vålösundet. Fördjupningen av översiktsplanen kommer sedan den antagits av kommunfullmäktige och vunnit laga kraft att ligga till grund för de juridiskt bindande detaljplaner som avses upprättas på de platser det anses befogat.
Planområdets norra del är beläget ca tre kilometer nordöst om Kristinehamns centrum och omfattar hela halvön med början söder om Kroksvik och vidare söder ut. Huvudsyftena med planen är ta ett helhetsgrepp på en del av kommunen som saknar en översiktlig planering och att utreda befintliga planeringsförutsättningar inför kommande detaljplanearbete och utdragningen av kommunalt vatten och avlopp till delar av västra Vålösundet.
Samrådshandlingar
Del 1 Planförslag
Del 2 Förutsättningar
Del 3 MKB
Bilaga Kulturmiljöutredning
2008 antog kommunfullmäktige ett tematiskt tillägg till översiktsplanen om vindkraft, kallad vindkraftsplanen. I planen pekas ett antal områden inom kommunen ut som lämpliga för vindkraftsetablering. Totalt omfattar de utpekade områdena ca 36 kvadratkilometer mark.
Flera program och planer är integrerade i översiktsplanen. De är också vägledande för kommande detaljplanering.
På kommunal nivå finns:
Trafikplan
Bostadsförsörjningsplan
Dokument